Ukusni zalogaji

3 brze poslastice za sladak vikend: Jeftino i lako za pripremu! (FOTO)

Krem od jabuka, sutlijaš i bakin kolač izvrsne su poslastice za kišni vikend pred nama
Recepti
19:16h Autor:
3 brze poslastice za sladak vikend: Jeftino i lako za pripremu! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Zasladite vikend pred vama i počastite sebe, a i svoje najmilije ukusnim poslasticama. U nastavku slede 3 laka, brza i jeftina recepta, a na vama je da se odlučite za neki od njih.

1. Bakin kolačTakozvani bakin kolač izvrsna je poslastica koja čak može i da bude zamena za doručak ili večeru, zavisi sa čim ga poslužite. Jedan namaz krema ili domaćeg džema uz čašu mleka, i te kako je ukusan predlog. Osim kao obrok, bakin kolač idealan je i kao užina, uz popodnevnu kafu.

Osim prese, sve što vam je potrebno su: 5 jaja, 16 kašika šećera, 25 kašika mleka, 35 kašika ulja, jedan prašak za pecivo i oko 35 ravnih kašika brašna (ukoliko želite tvrđi kolač, stavite koju kašiku više brašna).

Sve sastojke sipate u vanglu i mikserom umutite. Smesa treba da bude gušća od one za palačinke. Po želji ih malo prepecite ili ostavite da budu mekši. Ukusni su i sutradan.

Da li ste čuli za munkejk poslasticu? Za OVIM kolačima je ceo svet poludeo!

2. Sutlijaš

Kombinacija mleka, pirinča i cimeta idealna je poslastica za svaki dan. Priprema je vrlo jednostavna i zahteva vrlo malo vremena.

Najpre, u šerpi skuvajte litar mleka. Kada počne da vri, dodajte dve šoljice pirinča opranog u devet voda. Pirinač kuvajte u mleku prvo na jakoj vatri jedno 10 minuta, a zatim na tihoj dok pirinač ne omekša. Tek tada zasladite šećerom i ostavite još malo da se kuva. Kad je gotov, sipajte u posudice, a po želji začiniti vanil šećerom i cimetom.

Ukoliko volite, pirinač možete da kuvate tako da ga ne zaslađujete šećerom, već da ga pospete cimetom i vanil šećerom tek kada bude gotov i nakon što ga sipate u posude.

Takođe, sutlijaš možete da prelijete i nekim voćnim sokom ili svežim bobičastim voćem. Služite ga kada se ohladi.

OVDE preuzmite recept za brzu keks tortu sa bananama.

3. Krem od jabuka

Ukoliko volite jabuke, ovo je prava poslastica za vas - ukusna kombinacija jabuka, čokolade i cimeta.

Sve što vam je potrebno su: pola kilograma jabuka, pola kesice cimeta, pola limuna, 30 grama šećera, malo konjaka, šoljica slatke pavlake i 50 grama čokolade.

Jabuke ogulite, izvadite koštice, pa isecite na manje komade. Stavite ih da se kuvaju u malo vode, kojoj ste dodali cimet, limunov sok i narendanu koru limuna, konjak i šećer. Dinstajte na umerenoj vatri dok jabuke ne počnu da se raspadaju. Ostavite masu da se ohladi, pa je rasporedite u četiri čaše. Umutite slatku pavlaku i njome prelijte kompot. Ukrasite rendanom čokoladom.

Recept za brze knedle sa šljivama preuzmite OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs