Sećanje

12 godina od smrti Margite Stefanović Magi

Čuvena klavijaturistkinja kultne rok grupe EKV preminula je na današnji dan

Vesti
11:40h Autor:
12 godina od smrti Margite Stefanović Magi
Foto: Printscreen Youtube / vukekv

Margita Stefanović Magi, najpoznatija kao klavijaturistkinja grupe "Ekatarina Velika", preminula je na današnji dan pre 12 godina.

Rođena je 1. aprila 1959. u Beogradu i bila jedinica u porodici beogradskog pozorišnog i TV-reditelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija.

Srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem sa kojim uzima privatne časove kod ruskog profesora Timikina. Kao apsolutni sluhista i uz Pogorelića najtalentovanija u klasi dobija ponudu za nastavak školovanja na moskovskom konzervatorijumu. Ponudu odbija i u Beogradu upisuje arhitekturu koju uspešno završava 1982. Kao student osvaja treću nagradu na međunarodnom konkursu u Japanu za rad na temu uređenja crnogorskog sela Reževići. Istovremeno važi za jednog od najtalentovanijih klasičnih pijanista.

Prekretnicu u njenoj muzičkoj orijentaciji predstavlja prisustvovanje koncertu tek formiranog benda Milana Mladenovića Katarina II u sali bioskopa "Topčiderska zvezda". Prvog maja 1982. upoznaje članove grupe Električni orgazam, a kroz druženje sa njima i Milana Mladenovića, koji je poziva da se pridruži bendu.

Krajem 90-ih njena muzička aktivnost slabi. Godine 2002. komponuje muziku za predstavu beogradske rediteljke Hajdane Baletić "Kaput mrtvog čoveka" što je njeno poslednje muzičko delo.

Margita Stefanović je poslednje godine života provela u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici. Uzrok smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je umrla od posledica dugogodišnjeg intravenoznog konzumiranja droge.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs