Jeftino a moćno povrće

11 ukusnih načina da uživate u patlidžanu: Pun vitamina i kalijuma, prste da poližeš! (FOTO)

Od grilovanog, ljutog, pečenog, kao prilog ili glavno jelo, ovo ljubičasto povrće je sa dobrim razlogom deo mnogih nacionalnih kuhinja
Recepti
21:06h Autor:
11 ukusnih načina da uživate u patlidžanu: Pun vitamina i kalijuma, prste da poližeš! (FOTO)
Foto: Shutterstok

Ovo ljubičasto povrće pripada vrlo hranljivim namirnicama, jer obiluje vitaminima B grupe, od kojih su najzastupljeniji vitamin B1, B3, B6 i folati, ali i fitonutrijentima koji imaju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

Patlidžan je odličan izvor kalijuma, koji zajedno sa natrijumom reguliše količinu tečnosti u telu i poboljšava rad srca, a sadrži i magnezijum, mangan i bakar.

Sve o lekovitim svojstvima patlidžana možete pročitati OVDE.

Takođe, patlidžan sadrži i bioflavonoide koji poboljšavaju delovanje vitamina C.

Još jedna njegova prednost jeste i nizak nivo kalorija i masti, pa iskoristite sezonu patlidžana i uživajte u jelima vrhunskog ukusa, u kojima je ovo zdravo povrće glavna zvezda!

1. Sicilijanska kaponata

Patlidžan isecite na pola i napravite nekoliko rezova, poslolite i ostavite da se ocedi od vode. Propržite crni luk, seckanu crvenu papriku i celer na malo maslinovog ulja. Dodajte seckani patlidžan, 400 g čeri paradajza i malo izgnječenog belog luka. Začinite sa malo sirćeta i mirođije. Po želji, za delikatniji ukus u jelo možete dodati i seckane crne masline i kašičicu šećera i kuvati još malo na tihoj vatri.

2. Punjeni patlidžan

Presecite 4 patlidžana na polovine i izdubite sredinu, pa ih malo propržite na ulju, tek da porumeni. Zatim propržite 200 g mlevenog mesa sa seckanim crnim i belim lukom i jednom crvenom paprikom. Smesu začinite solju i biberom po ukusu, pa napunite polovine patlidžana. Odozgo stavite seckani paradajz, pa zapecite u rerni 15-ak minuta.

OVDE preuzmite recepte za 10 neverovatnih jela sa paprikom - kraljicom svakog obroka!

3. Pasta sa patlidžanom

Obogatite pastu sa povrćem zdravim patlidžanom i uživajte u omiljenom obroku! Skuvajte omiljenu testeninu, a preed kraj kuvanja dodajte seckani paradajz, luk, šparglu, papriku i patlidžan. Inspiraciju možete pronaći u ukusnim makaronama sa povrćem, a recept preuzmite OVDE.

4. Ljuti patlidžan

Dva patlidžana operite, oljuštite ih i isecite na kockice. Propržite patlidžan sa seckanim crnim i belim lukom, posolite po ukusu, pa dodajte seckanu ljutu papričicu, malo soja sosa i kašiku maslinovog ulja i pržite još malo. Napravite zapršku od malo vode, brašna i vegete, dodajte u jelo i kuvajte nekoliko minuta. Po želji, možete iseći još jedan patlidžan na veće komade, izdubiti sredinu, napuniti ga ovom smesom i malo zapeći.

OVDE preuzmite jelovnik za patlidžan dijetu, koja skida i do 8 kilograma za 14 dana!

5. Patlidžan rolnice sa sirom

Ukusno ali i veoma dekorativno, ovo jelo može biti sjajno predjelo, dodatak glavnom jelu i posluženje na zabavama. Veoma se jednostavno sprema i možete kombinovati različite ukuse. Najpre isecite patlidžan na listove, a potom ih izgrilujte. U činiji pomešajte sitni sir sa 2 kašike pavlake. U to dodajte svež paradajz iseckan na sitne kockice i promešajte. Prohlađene listove patlidžana premažite sirom i paradajzom, urolajte i pričvrstite čačkalicom. Po želji, u smesu sa sirom možete dodati proprženi susam, mirođiju, bosiljak ili neku drugu začinsku biljku. Služite hladno i uživajte u ovim čarobnim zalogajima.

6. Zapečeni patlidžan sa sirom i paradajzom

Isecite na dugačke kriške dva veća patlidžana i posolite sa obe strane i ostavite da se ocede, kao i mocarelu, kako bi se odstranio višak vode. Pomešati prezle sa malo rendanog kiselog kupusa i seckanog bosiljka, pa uvaljati kriške patlidžana i ispržiti na ulju. Šolju sosa od paradajza sipati u posudu, preko toga poređati trećinu količine patlidžana, pola količine mocarele i posuti rendanim kačkavaljem, bosiljkom i biberom. Preko toga sipajte još jednu šolju sosa od paradajza, pa sve ponovite. Poslednji red patlidžana obilno prelijte većom šoljom sosa od paradajza i pecite oko sat vremena u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Izrendajte još kačkavalja, pa pred kraj pečenja pospite odozgo i ostavite oko pola sata u isključenoj rerni, kako bi se sir blago otopio i dobio odličan ukus.

A kako možete smršati uz pomoć paradajza, otkrijte OVDE.

7. Špagete sa patlidžanom

Skuvajte špagete po uputstvu, izdinstajte rendanu šargarepu, papriku isečenu na kolutove, rendanu tikvicu i zasečen čeri paradajz. Ocedite špagete i povrće, začinite po želji i izmešajte, dodajte i malo sosa od paradajza. Dok se špagete kuvaju, a povrće dinsta, isečene i oceđene kolutove patlidžana uvaljajte u tanak sloj brašna i propržite na vrelom ulju. Ovo italijansko jelo dozvoljava razne kombinacije sosova za špagete a servira se sa prženim patlidžanom preko testenine.

8. Pečeni patlidžan sa kikirikijem

Patlidžan dobro operite, isecite uzduž na pola i stavite u pleh. Isto uradite i sa krompirom i potom prelijte sa maslinovim uljem ili dodajte komadiće putera između kriški patlidžana i krompira. Posolite i možete po ukusu dodati malo bosiljka. Stavite u rernu i pecite na 200 stepeni dok ne dobije boju koja je znak da je dobro pečen. Kikiriki ili indijski orah blago propržite na ulju i dodajte beli luk. Patlidžan i krompir izvadite iz rerne, stavite na tanjir i prelijte proprženim kikirikijem. Ukoliko niste ljubitelj belog luka, dovoljno je da preko vrelog patlidžana samo pospete orašaste plodove, bez predhodnog prženja na ulju. Kao prilog možete servirati bareni pirinač sa malo aleve paprike.

OVDE pročitajte koje sve blagodeti kikiriki pruža vašem organizmu!

9. Parmiđana toranj sa patlidžanom i mocarelom

Oprani patlidžan isecite na kolutove, posolite i pustite da se ocedi. Za to vreme propržite crni luk i dodajte u tiganj iseckani sveži paradajz. Posolite i dinstajte zajedno dok se smesa ne zgusne, a na kraju možete u sos dodati jedno umućeno jaje i malo bosiljka. Oceđene kriške patlidžana propržite na vrelom ulju. Potom u vatrostalnu posudu ili dublji pleh poređajte onoliko kolutova proprženog patlidžana koliko porcija želite da napravite. Preko patlidžana dodajte paradajz sos, parče mocarele i ponovo patližan. Tako ređejte dok ne potrošite materijal. Za one željne mesa, između kolutova patlidžana i mocarele može se dodati šnita pršute. Zapecite u rerni dok tornjevi ne dobiju boju kao na slici, a mocarela se ne istopi. Kada izvadite iz rerne, servirajte na tanjir, pospite parmezanom i odozgo možete dodati listić svežeg bosiljka.

10. Patlidžan kiš

Brža varijanta ovog ukusnog jela vam dozvoljava da ga napravite sa gotovim lisnatim testom. Potrebno vam je jedno pakovanje od koga ćete rastanjiti dve kore. Jedan sloj bi trebalo da prekrije samo dno okruglog pleha, a drugi bi trtebalo da bude malo veći u prečniku kako bi prekrio i ivice (slobodno napravite tako da malo izviri). Kada postavite kore jednu na drugu, poređajte sastojke. Najpre stavite listove kačkavalja ili nekog dugog tvrđeg sira, a preko njega pršutu, svežu papriku ili pečurke. Potom umutite 3 jaja i nekoliko kašika kisele pavlake. Taj preliv pospite po nome što se poređali po testu. Tanke kriške ili listove plavog patlidžana blago nauljite ili uvaljajte u ostatke preliva. Poređajte po površini i blago posolite. Pecite na 180 stepeni dok ne dobije bronzanu boju. Servirajte toplo i uživajte.

11. Ražnjići od patlidžana i tikvica

Ražnjići od povrća uvek mogu biti odličan dodatak glavnom jelu, ali kada je reč o patlidžanu, koji je prepun vitamina i hranljivih materija, ovo može biti i glavni obrok kome možete dodati i prilog od pirinča ili krompira. Za razliku od klasničnih ražnjića, na koje se sirovi sastojci nanižu a potom zajedno spremaju, ovi ražnjići se prave obrnutim redosledom. Tikvice i patlidžan operite, isecite na što tanje listove i izgrilujte. Potom svaki list blago poslolite, urolajte i nanižite na štapić. Ukoliko želite mesnu varijantu, zajedno sa listićima tikvice možete urolati i listić praške šunke ili pršute. Ovako servirano grilovano povrće idealno je za posluživanje ali i "za poneti" na posao jer su vrlo ukusni i hladni. Sada više nemate izgovor za korišćenje brze hrane u pauzi za ručak.

Dijetu sa tikvicama koja je pomogla Katrin Denev da oslabi, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs