Više od veka

104 godine od smrti Laze Kostića: Uspomena na velikana srpskog romantizma ne bledi

Kada je oslobođen optužbi za antiaustrijski govor, u znak priznanja izabran je za poslanika Ugarskog sabora, gde je, kao jedan od najboljih saradnika Svetozara Miletića, živo i smelo radio za srpsku stvar
Vesti
18:56h Autor:
104 godine od smrti Laze Kostića: Uspomena na velikana srpskog romantizma ne bledi
Foto: Wikipedia / Bista Laze Kostića Na Kalemegdanu

26. novembra 1910. godine preminuo je Laza Kostić, jedan od najznačajnijih predstavnika srpskog romantizma. Slavni pesnik rođen je 1841. godine u Kovilju, u vojničkoj porodici.

Osnovnu školu je učio u mestu rođenja, gimnaziju u Novom Sadu, Pančevu i Budimu, a prava i doktorat završio je na peštanskom univerzitetu. Službovanje je počeo kao gimnazijski nastavnik u Novom Sadu; zatim postaje advokat, veliki beležnik i predsednik suda.

Sve je to trajalo oko osam godina, a potom se, sve do smrti, isključivo bavi književnošću, novinarstvom, politikom i javnim nacionalnim poslovima.

Kako su se poznate ličnosti oprostile od Nikole Simića, pročitajte OVDE - Dragi maestro, srećan put!

Dvaput je dopao zatvora u Pešti: prvi put zbog lažne dostave da je učestvovao u ubistvu kneza Mihaila i drugi put zbog borbenog i antiaustrijskog govora u Beogradu na svečanosti prilikom proglašenja punoletstva kneza Milana.

Kada je oslobođen, u znak priznanja, izabran je za poslanika Ugarskog sabora, gde je, kao jedan od najboljih saradnika Svetozara Miletića, živo i smelo radio za srpsku stvar.

Zatim je živeo u Beogradu i uređivao list "Srpska nezavisnost", ali pod pritiskom reakcionarne vlade morao je da napustiti Srbiju. Na poziv kneza Nikole odlazi u Crnu Goru i tu ostaje oko pet godina, kao urednik zvaničnih crnogorskih novina i knežev saradnik. No i tu dođe do sukoba, pa se vrati u Bačku. U Somboru je proveo ostatak života relativno mirno.

Umro je 1910 god. u Beču, a sahranjen je na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru. Izabran je za člana Srpskog učenog društva 27. februara 1883, a za redovnog člana Srpske kraljevske akademije 26. januara 1909.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs